Ecografie

Ecografie

Ecografia este o metodă de imagistică bazată pe utilizarea undelor sonore de înaltă frecvență pentru a produce imagini transversale ale corpului. Aparatul cu ultrasunete constă din următoarele componente: monitor, tastatură, procesor, dispozitiv de stocare și senzor, sau convertor.

Senzorul are două funcții: emite unde sonore (ecouri) la o anumită frecvență și captează sunetele reflectate care se întorc la frecvențe dependente de țesuturi prin care trec undele. Un val de sunet care se întoarce la senzor este convertit digital și apare pe ecran ca ecouri sau puncte. Imaginile apar în timp real și pot fi obținute în orice plan de imagine.

Ecografia poate fi obișnuită, în timp real, sau Doppler. Ecografia Doppler este efectuată pentru a studia vasele de sânge pe baza utilizării efectului Doppler. Ecografia este ieftină și ușor de efectuat cercetarea. Acest studiu nu utilizează radiații ionizante. Ecografia poate fi efectuată în zone îndepărtate. Rezultatele studiului depind de operator.

Principalele domenii de aplicare clinică
Ecografia cavității abdominale: pentru vizualizarea anatomiei și patologiei ficatului și vezicii biliare, splinei, rinichilor, spațiului retroperitoneal, structurilor vasculare și ganglionilor limfatici ai cavității abdominale.
Ecografia organelor pelvine: pentru evaluarea prostatei, a vezicii urinare, a organelor de reproducere, a formărilor voluminoase ale apendicelor, a structurilor vasculare, a ganglionilor limfatici.
Ecografia cardiovasculară, inclusiv ecocardiografia: pentru evaluarea inimii și a structurilor vasculare periferice.
Ecografia formațiunilor intravertale: pentru evaluarea tractului gastrointestinal și a vaselor de sânge.
Ecografie obstetrică: pentru evaluarea fătului și a structurilor corespunzătoare la femeile gravide.
Ecografia părților individuale ale corpului: tiroidă, scrotală, sân.
Neurosonografie: pentru a vizualiza structurile intracraniene înainte de închiderea fontanelei la copii sau prin găuri.
Securitate
Ecografia este considerată o procedură cu un grad ridicat de siguranță, cu efecte secundare minime cunoscute. Din cauza lipsei de radiații, acest studiu este utilizat pe scară largă în timpul supravegherii prenatale.
Complicațiile potențiale sunt asociate cu cavitația, formarea unui balon în interiorul structurilor biologice. Cu intensitatea ultrasunetelor utilizate pentru diagnosticarea medicală, riscul de cavitație este foarte nesemnificativ.